Print this page

Επιστρέφουν από την Ασία στη Μεσόγειο πολλά κρουαζιερόπλοια

Πέμπτη, 23 Μάιος 2019 11:19
Ελπίδες ότι το 2019 θα υπάρξει κάποια βελτίωση στην κρουαζιέρα η οποία θα φέρει περιορισμένη διόρθωση στις απώλειες του 2018 σε μικρό ποσοστό και των μεγάλων απωλειών του 2017 (περίπου – 20%) εκτιμά ο πρόεδρος της ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυτιλία, Θεόδωρος Κόντες.
 
«Η βελτίωση συνθηκών στην Τουρκία και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένων Αιγύπτου, Ισραήλ κλπ είναι ο κύριος μοχλός έλξης στην περιοχή. Επίσης ο προορισμός Ασία που είχε τελευταίως απορροφήσει ένα σημαντικό αριθμό πλοίων φαίνεται να αντιστρέφονται τα πράγματα και μερικά πλοία επιστρέφουν στην Μεσόγειο για να καλύψουν το ενδιαφέρον που υπάρχει» τονίζει.
 
«Έτσι λοιπόν οι προβλέψεις μας δείχνουν να υπάρχει κάποια βελτίωση στους Ελληνικούς προορισμούς περίπου 6 – 8 % σε σύγκριση με το 2018 αν και μια αρχική μας πρόβλεψη ήταν μικρότερη διόρθωση περίπου 2 – 3 %. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου φαίνεται να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα μια που το μεταναστευτικό πρόβλημα παραμένει».
 
Στα μείον της Ελλάδας σε σύγκριση με ανταγωνιστικές χώρες, σύμφωνα με τον Θ,Κόντε είναι: - οι αυξήσεις κόστους σε κύριους λιμένες και ελάχιστες βελτιώσεις υπηρεσιών, εφαρμόζοντας τιμολογιακές πολιτικές μακράν της ανταγωνιστικότητας.
 
- Οι υποδομές σε αρκετούς προορισμούς της Χώρας μας είναι σχεδόν ανύπαρκτες αλλά και σε κύριους προορισμούς με πολύ περιορισμένες υποδομές εξυπηρέτησης πελατών.
 
«Είναι επιβλητικό να εφαρμοσθεί μια λιμενική πολιτική που θα βοηθήσει την ανάπτυξη του κλάδου.
 
Επίσης η τουριστική πολιτική παρόλο που έχει γίνει αρκετή προσπάθεια απαιτεί εντατικοποίηση και εφαρμογή πολιτικής που θα αναπτύξει περαιτέρω την κρουαζιέρα αλλά και τον τουρισμό γενικότερα με τα γνωστά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και στην οικονομία της Χώρας γενικότερα.
 
Ίσως θα ήταν παράληψη να μην αναφερθούμε στις επιπλέον υπηρεσίες και προμήθειες που θα βοηθήσουν τον τόπο μας και αναφερόμεθα στην προμήθεια καυσίμων ιδιαίτερα μετά το 2020 που απαιτείται ιδιαίτερα προδιαγραφής προϊόντων συμπεριλαμβανομένων και το LNG ως καύσιμο μια που η ναυπήγηση κρουαζιεροπλοίων με καύσιμο LNG συνεχώς αυξάνετε» και συνεχίζει:
 
«Επίσης οι επισκευαστικές βάσεις είναι ακόμη ένας λόγος προσέλκυσης πλοίων στην περιοχή μας με τα ανάλογα οφέλη στην οικονομία μας. Η πρόσφατη λειτουργία του ναυπηγείου της Σύρου και η πιθανή επαναλειτουργία των ναυπηγείων Ελευσίνος και η βελτίωση της επισκευαστικής βάσης Περάματος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».
 
Για το περιβάλλον τονίζει:
 
«-Δεν πρέπει να ξεχνάμε το περιβάλλον σε όλες τις πλευρές και στους κύριους προορισμούς. Υπάρχουν τρόποι που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες και προωθούν λύσεις με πολύ θετικά αποτελέσματα. Το Cold Ironing δηλαδή η ηλεκτροδότηση πλοίων από την στεριά κατά τη διάρκεια παραμονής των πλοίων στους λιμένες και κυρίως στους λιμένες μεγάλης παραμονής (Home Porting).
 
- Η ανακύκλωση των στερεών αποβλήτων είναι και αυτό θέμα σωστής διαχείρισης από τη στεριά μια που τα πλοία και ιδιαίτερα τα νεότευκτα έχουν ολοκληρωμένα συστήματα για την εκμετάλλευση και σωστή διαχείριση αποβλήτων.
 
- Η ηλιακή ενέργεια και η αιολική ενέργεια σε όλους τους Ελληνικούς προορισμούς θα μπορεί να βοηθήσει στα μέγιστα στο περιβάλλον με οικονομικές λύσεις ηλεκτροδότησης πλοίων αλλά και λιμένων και πόλεων γενικότερα» και καταλήγει λέγοντας:
 
«Κλείνοντας να αναφέρουμε τις τάσεις ναυπήγησης νέων κρουαζιεροπλοίων διαφόρων διαστάσεων και χωρητικότητας ως και πλοία ειδικών προορισμών.
 
Η τάση μεγέθυνσης των πλοίων συνεχίζεται και βρίσκονται υπό κατασκευή και παραγγελίες περίπου 55 πλοία. Παράλληλα όμως κατασκευάζονται και πλοία μικρού και μεσαίου μεγέθους (500 – 600 επιβάτες) συμπεριλαμβανομένων αυτών ειδικών προορισμών και υπηρεσιών (Expedition Vessels). Υπό κατασκευή περίπου 38 πλοία.
 
Όλα αυτά τα νεότευκτα πλοία πληρούν τις πλέον σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές αλλά και προσφέρουν βελτιωμένες υπηρεσίες στους επιβάτες με συνεχόμενες βελτιώσεις λόγω του ανταγωνισμού.
 
Οι τεχνικές προδιαγραφές κυρίως αναφέρονται στις μηχανές του πλοίου και το καύσιμο που χρησιμοποιείται μια που είναι απαίτηση των κανονισμών από 1/1/2020. Το LNG είναι το καύσιμο που κερδίζει έδαφος για τα κρουαζιερόπλοια αλλά θα πρέπει να οργανωθούν ανάλογα τα μεγάλα λιμάνια της Χώρας για να μπορούν να εφοδιάζουν τα πλοία».
newmoney.gr