Σαντορινιός: Ο θαλάσσιος τουρισμός χρειάζεται στήριξη

Δευτέρα, 27 Απρίλιος 2020 15:07
«Ν. Σαντορινιός: Ο θαλάσσιος τουρισμός χρειάζεται στήριξη ώστε να αποτελέσει μια επιπλέον κινητήριο δύναμη για την Οικονομία της χώρας την επόμενη μέρα. Κατάθεση ερώτησης για τη λήψη μέτρων προστασίας του κλάδου των επαγγελματικών τουριστικών σκαφών»
 
Η κρίση, που η πανδημία έχει προκαλέσει, δείχνει έντονα τα σημάδια της στη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων και σε μια μεγάλη γκάμα εργαζομένων, ιδίως στον τομέα του Τουρισμού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες σκαφών αναψυχής, λόγω των περιοριστικών μέτρων και της συρρίκνωσης της τουριστικής περιόδου. Περαιτέρω και σχετικά με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προστασίας και τη στήριξη του κλάδου, ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κατέθεσε ο αρμόδιος Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός και 28 ακόμη βουλευτές.   
 
Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, οι επαγγελματίες σκαφών αναψυχής είναι αντιμέτωποι με τις σοβαρές απώλειες που υφίσταται ήδη ο κλάδος, ενώ το πλήγμα αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερο τη θερινή περίοδο, καθώς έχει ακυρωθεί το σύνολο σχεδόν των προγραμματισμένων ναυλώσεων. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο, όμως, στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες διαθέτουν μικρό αριθμό σκαφών (πολλές από αυτές ακόμη και ένα σκάφος), τα οποία διαχειρίζονται κυρίως με προσωπική εργασία των ιδιοκτητών τους και για τα οποία αποπληρώνονται δάνεια στη βάση των εσόδων από τη λειτουργίας τους. Επίσης, σοβαρά πλήττονται όμως και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ειδικά αυτές που έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια στον εκσυγχρονισμό του στόλου τους.
 
Μπροστά σε αυτά τα προβλήματα του χώρου του θαλάσσιου τουρισμού, η Κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων στήριξης, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας και της Ιταλίας, παρακολουθεί άπραγη, αγνοώντας τη δυσχερή αυτή πραγματικότητα. Όπως μάλιστα υπογραμμίζεται στην ερώτηση, στις 7 Φεβρουαρίου του 2020, και ενώ ήταν πλέον φανερό ότι η κρίση της πανδημίας ήταν προ των πυλών, εξέδωσε την υπ' αριθ. Α1018 ΥΑ (ΦΕΚ 361 Β) περί «Εξειδίκευσης και απόδειξης της πλήρωσης του κριτηρίου της χρήσης και εκμετάλλευσης στις εκμισθώσεις επαγγελματικών πλοίων αναψυχής», με την οποία προχώρησε στο μέτρο του διπλασιασμού του ΦΠΑ στις επαγγελματικές ναυλώσεις. Την ίδια ωστόσο περίοδο ήταν ήδη γνωστή η πρόθεση των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Ιταλίας να κρατήσουν, ως μέτρο στήριξης του κλάδου, τις επιχειρήσεις τουριστικών σκαφών στο χαμηλό ποσοστό του ΦΠΑ, έως ότου ξεπεραστούν οι επιπτώσεις της κρίσης. Αυτή η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων, τη δημιουργία καθεστώτος «άνισου ανταγωνισμού» εις βάρος των επαγγελματιών του κλάδου στη χώρα μας, παράγοντας που έρχεται να προστεθεί στην ήδη δυσχερή ανταγωνιστική θέση που βρίσκονται τα ελληνικά σκάφη, λόγω του μηδενικού ΦΠΑ από σκάφη τρίτων χωρών. Τέλος, σημαντικό πρόβλημα στη ρευστότητα των επιχειρήσεων έχει δημιουργηθεί καθώς αρκετοί από τους ιδιοκτήτες των σκαφών, έχουν ήδη πληρώσει το αναλογούν ΤΕΠΑΗ για το σύνολο του έτους 2020, την ώρα που λόγω πανδημίας, έχουν αναγκαστεί να παροπλίσουν τα σκάφη τους.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως μέτρα στήριξης του κλάδου, προτείνει την αναστολή εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ 1018 ΦΕΚ 361/Β/7-2-2020) και τη διατήρηση των  επαγγελματικών τουριστικών σκαφών, στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, μέχρι να αρθούν οι αρνητικές επιπτώσεις από την κρίση της πανδημίας και τουλάχιστον μέχρι τις 31/12/2020. Ακόμη ζητά την αναστολή πληρωμής του ΤΕΠΑΗ  για ολόκληρο το μήνα, κατά τον οποίο το σκάφος έχει ημέρες ακινησίας ή παροπλισμού, και τον συμψηφισμό μελλοντικών υποχρεώσεων καταβολής ΤΕΠΑΗ, με τα ήδη καταβληθέντα τέλη, για την ίδια περίοδο.
 
Οι παραγωγικοί κλάδοι και οι επιχειρήσεις του Τουρισμού χρειάζονται άμεση στήριξη έτσι ώστε να αποτελέσουν, για την επόμενη μέρα, μια επιπλέον κινητήριο δύναμη για την Οικονομία της χώρας. Η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες.