Πλακιωτάκης: Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στα επαγγελματικά σκάφη

Πέμπτη, 07 Μάιος 2020 12:12
Ανάσα στους επαγγελματίες του θαλάσσιου τουρισμού, η δήλωση που έκανε πριν από λίγο ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης στην ενημέρωση των διαπιστευμένων ναυτιλιακών συντακτών.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, ήδη υπάρχει συνεννόηση με τους αρμόδιους υπουργούς ώστε να ανασταλεί για φέτος ίσως και για το 2021 , ο ΦΠΑ 24%  στα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής.
 
Επίσης αποκάλυψε ότι βρίσκεται στα σκαριά μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης του κεφαλαίου των εταιρειών του κλάδου με το δημόσιο να μπαίνει ως εγγυητής για το 80%.
 
«Είναι ένας κλάδος ο οποίος φοβάμαι ότι θα αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις. Θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους επαγγελματίες του κλάδου να αντιμετωπίσουν την κρίση».
 
Τους επαγγελματίες του κλάδου απασχολεί η έλλειψη ρευστότητας αλλά και η μείωση φορολογικών συντελεστών.
 
Tο μεγάλο ερώτημα πλέον είναι τι θα γίνει αυτός ο μεγάλος στόλος των 6.300 χιλιάδων επαγγελματικών σκαφών με ελληνική σημαία και οι 25.000 ναυτικοί που ναυτολογούνται σε αυτά.
 
Οι ακυρώσεις έχουν φθάσει το 90% και η χρονιά για κάποιους θεωρείται χαμένη, για άλλους όμως υπάρχει ακόμη ελπίδα για τους μήνες Ιούλιο –Αύγουστο-Σεπτέμβριο υπό προϋποθέσεις και με το βλέμμα στραμμένο στους τουρίστες από την Ευρώπη αφού οι Αμερικάνοι, που είναι οι στυλοβάτες του κλάδου, δεν πρόκειται να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι στο εξωτερικό. Εάν όμως επικρατήσει στα ευρωπαϊκά κράτη η τάση του «κάνουμε διακοπές στην πατρίδα μας» τότε θα μιλάμε για καταστροφικές επιπτώσεις στον κλάδο.