«Πράσινο φως» για τη μαρίνα του Αστέρα Βουλιαγμένης

Τετάρτη, 27 Μάιος 2020 08:40
Το δημοτικό συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο το οποίο, με βάση το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να είναι έτοιμο το 2022
 
Επόμενο βήμα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για τη νέα μαρίνα των super yachts του Αστέρα Βουλιαγμένης, η οποία έλαβε την περασμένη εβδομάδα το «πράσινο φως» από το δημοτικό συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
 
Το τελευταίο, με βάση και τη σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη ‘’Διαύγεια’’ στις 25/5, γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο το οποίο, με βάση το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να είναι έτοιμο το 2022 με στόχο να ενισχύσει την υφιστάμενη δυναμικότητα της μαρίνας στο εμβληματικό συγκρότημα της Βουλιαγμένης για σκάφη αναψυχής μεγάλου μεγέθους (syper και mega yachts), μειώνοντας ωστόσο τη συνολική δυναμικότητα.
 
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στη μελέτη προβλέπεται «η συνολική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των υποδομών του τουριστικού λιμένα, έτσι ώστε αυτός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις του θαλάσσιου τουρισμού με σκάφη αναψυχής, με τα προτεινόμενα έργα θα δημιουργηθεί μια σύγχρονη μαρίνα, δυναμικότητας 59 θέσεων ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής μεγάλου μεγέθους (super- και mega-yachts).
 
Η μαρίνα θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές για τον άνετο και ασφαλή ελλιμενισμό των ελλιμενιζόμενων σκαφών, καθώς και την εξυπηρέτηση των επιβαινόντων σε αυτά και των επισκεπτών της γενικότερα, προσφέροντας ένα ευχάριστο και ποιοτικό περιβάλλον αναψυχής. Ταυτόχρονα η μαρίνα εντάσσεται σε μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη που περιλαμβάνει μία παγκόσμιας εμβέλειας μαρίνα-προορισμό σε συνέργεια με το κορυφαίας κλάσης ξενοδοχειακό τουριστικό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης. Στόχος της ολοκληρωμένης αυτής ανάπτυξης είναι η δημιουργία ενός μοναδικού πόλου τουρισμού και αναψυχής, αντάξιου μίας εξαιρετικής μητροπολιτικής ριβιέρας, όπως η Αθηναϊκή, ικανού να προσελκύσει τους κορυφαίους επισκέπτες σε διεθνές επίπεδο.
 
Οι υποδομές του Αστέρα Βουλιαγμένης αποτελούν ήδη από τη δεκαετία του ’60 το κόσμημα της Αθηναϊκής Ριβιέρας και προσελκύουν, συστηματικά και σε σημαντικό αριθμό, υψηλού επιπέδου και μεγάλης οικονομικής επιφάνειας τουρισμό. Η Μαρίνα Βουλιαγμένης αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των τουριστικών αυτών υποδομών της χερσονήσου του Λαιμού, εντούτοις, οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις της μαρίνας ανταποκρίνονται στα λειτουργικά δεδομένα μίας άλλης εποχής, ενώ αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις σημερινές ανάγκες της αγοράς του θαλάσσιου τουρισμού με πολυτελή σκάφη αναψυχής, όχι μόνο ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά και ως προς το μέγεθος των σκαφών που δύνανται να εισπλεύσουν σε αυτή». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η εισήγηση του δημάρχου κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλου ο οποίος έκανε λόγο για μία εγκατάσταση περασμένων δεκαετιών που «έχει απωλέσει τα χαρακτηριστικά λειτουργικότητας κι έχει σχεδιαστεί στη βάση μιας απαρχαιωμένης πλέον περιβαλλοντικής αντίληψης».
 
Με βάση τα όσα παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στο δημοτικό συμβούλιο η δόμηση του χερσαίου κομματιού της μαρίνας έχει περιοριστεί από τους επενδυτές στο 0,09% από το 0,2% για το οποίο υπήρχε η δυνατότητα από το νόμο.
 
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η χρήση και εκμετάλλευση της Μαρίνας Βουλιαγμένης έχει εκμισθωθεί στην «ΑΣΤΗΡ ΜΑΡΙΝΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ Α.Ε.», εγγυήτρια της οποίας είναι η Αστηρ Παλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε., μετά από σχετικό διαγωνισμό παραχώρησης που είχε γίνει το 2012 από την τότε Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) Α.Ε.
 
Η πλέον βέλτιστη λύση τόσο από περιβαλλοντική όσο και από λειτουργική άποψη κρίθηκε η λύση σύμφωνα με την οποία λόγω της διάταξης του προσήνεμου μώλου η δυναμικότητα της μαρίνας περιορίζεται σε 59 θέσεις ελλιμενισμού για super- και mega-yacht, το μέγιστο μέγεθος των οποίων δύναται να υπερβαίνει τα 70 μέτρων δεδομένου ότι «ενσωματώνεται με το βέλτιστο τρόπο στο τοπίο, εξασφαλίζει την άρτια λειτουργία της μαρίνας περιορίζοντας την εκπομπή ρύπων και δεν επηρεάζει αρνητικά το κυματικό κλίμα στον Όρμο της Βουλιαγμένης».
 
Η μαρίνα έχει σήμερα δυναμικότητα έως 103 σκαφών μηκους έως 50 μέτρων, ενώ τα προτεινόμενα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της μαρίνας περιλαμβάνουν την ανακατασκευή και αναδιάταξη των υφιστάμενων λιμενικών έργων και τη διαμόρφωση νέας χερσαίας ζώνης, καθώς και την ανάπτυξη όλων των αναγκαίων κτιριακών υποδομών για την άρτια λειτουργία της και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους επισκέπτες και χρήστες της. Επίσης, προβλέπεται η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου των κτιρίων και της υπόλοιπης χερσαίας ζώνης, καθώς και η αναδιαμόρφωση του εσωτερικού οδικού δικτύου της μαρίνας. Η μαρίνα θα διαθέτει επίσης σταθμό ανεφοδιασμού των σκαφών με καύσιμα, εγκαταστάσεις παραλαβής λυμάτων και ελαιωδών καταλοίπων, ελικοδρόμιο και υπόγεια σύνδεση αποκλειστικά για πεζούς και ελαφρά οχήματα με το παρακείμενο πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης.
 
Η επαναλειτουργία του Αστέρα
 
Την ίδια στιγμή κι εν μέσω κορωνοϊού, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, με το ‘’βαρύ’’ όνομα της Four Seasons ετοιμάζεται να δεχθεί τους επισκέπτες του, με ενισχυμένα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας από τις 12 Ιουνίου. Το πολυτελές θέρετρο έχει εφαρμόσει ένα παγκόσμιο πρόγραμμα της Four Seasons που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Johns Hopkins Medicine International.
 
Η Johns Hopkins Medicine International επικύρωσε το «Lead With Care» το νέο παγκόσμιο πρόγραμμα υγείας και ασφάλειας της Four Seasons, και παρέχει συνεχή καθοδήγηση σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την εξελισσόμενη κατάσταση του COVID-19. Το πρόγραμμα θα επανεξετάζεται βάση των εξελίξεων από ειδικούς της Johns Hopkins Medicine και θα εφαρμοστεί από ειδικές ομάδες σε ξενοδοχεία FourSeasons σε όλο τον κόσμο.
 
Επιπλέον, εντός του ξενοδοχείου θα λειτουργούν έξυπνες εφαρμογές Four Seasons App και Chat δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ελέγχουν την αλληλεπίδραση με το προσωπικό σε πραγματικό χρόνο, χωρίς επαφή, σε πάνω από 100 γλώσσες. Το Four Seasons App περιλαμβάνει τη δυνατότητα διαχείρισης κρατήσεων, παραλαβής αποσκευών, μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο, υπηρεσία δωματίου, κρατήσεις εστιατορίων και σπα.
 
Η εκκίνηση του Four Seasons Astir Palace Athens γίνεται προσφέροντας το πακέτο Athens Riviera Escape με 20% έκπτωση στην αρχική τιμή δωματίου και πρωινό καθημερινά.
 
από newmoney.gr