ΔΙΕΘΝΗ

Loyd’s Register: Ναυπηγούνται δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία με κινητήρα υδρογόνου

Θα κατασκευαστούν στη Νορβηγία και θα επιχειρούν στα πιο δύσκολα αρκτικά ύδατα της χώρας

Δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία με κινητήρα υδρογόνου που παρήγγειλε η νορβηγική εταιρεία μεταφορών Torghatten Nord πρόκειται να ταξινομηθούν από το Lloyd’s Register (LR) μετά την έγκριση επί της αρχής (AiP) που χορηγήθηκε τον Αύγουστο του 2022. Σχεδιασμένα από τη The Norwegian Ship Design Company για να λειτουργούν στα δύσκολα νερά του φιόρδ Vestfjordstrekninga στον Αρκτικό Κύκλο, τα δύο πλοία θα κατασκευαστούν στο νορβηγικό ναυπηγείο Myklebust Verft.

Με μήκος 117 μέτρα και χωρητικότητα 120 αυτοκινήτων, το δίδυμο θα είναι τα μεγαλύτερα υδρογονοκίνητα πλοία στον κόσμο, τα οποία θα λειτουργούν με πράσινο υδρογόνο τουλάχιστον στο 85% του χρόνου. Λειτουργώντας με μέση ταχύτητα 17 κόμβων σε συχνά δύσκολες συνθήκες, τα πλοία θα πλέουν στη διαδρομή Vestfjordstrekninga μήκους 278 χιλιομέτρων που συνδέει το Bodø, τα νησιά Røst και Værøy και το Moskenes.

Μια μονάδα αποθήκευσης υδρογόνου επί του πλοίου θα τροφοδοτεί με αέριο τις κυψέλες καυσίμου, δημιουργώντας ηλεκτρική ενέργεια για την κίνηση των πλοίων και την τροφοδοσία των βοηθητικών τους συστημάτων, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 στη διαδρομή κατά περίπου 26.500 τόνους ετησίως.

 

Τα νεότευκτα πλοία με εναλλακτικά καύσιμα και εφεδρικό βιοντίζελ, φέρνουν σε επαφή τη LR ως εταιρεία ταξινόμησης, την πλοιοκτήτρια εταιρεία Torghatten Nord, την Norwegian Ship Design Company, το ναυπηγείο Myklebust Verft, τον ολοκληρωτή συστημάτων SEAM και τον προμηθευτή υδρογόνου GreenH. Η Νορβηγική Ναυτιλιακή Αρχή θα σημαιοστολίσει τα δύο πλοία.

 
 

Τα πορθμεία που κινούνται με υδρογόνο εντάσσονται σε ένα άλλο σύνολο πλοίων κλάσης LR που ναυπηγούνται επί του παρόντος στη Νορβηγία: δύο πλοία υποστήριξης κατασκευών ανοικτής θαλάσσης (CSOV) ναυπηγούνται στο ναυπηγείοVard Langsten και θα τεθούν σε υπηρεσία στα τέλη του 2025 ή στις αρχές του 2026.

 

Ο Nick Brown, διευθύνων σύμβουλος της LR, δήλωσε:

“Τα πλοία της LR θα είναι σε θέση να αναλάβουν την κατασκευή νέων πλοίων: “Αυτά τα εμβληματικά πορθμεία που κινούνται με υδρογόνο αποτελούν σημαντικό ορόσημο για τη Νορβηγία, καθώς προωθεί τη συνεχή δέσμευσή της για καθαρές υποδομές υδρογόνου. Βλέπουμε σημαντικό ενδιαφέρον για το πράσινο υδρογόνο ως ναυτιλιακό καύσιμο, ιδίως για τη ναυτιλία μικρών αποστάσεων, και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τους Νορβηγούς πελάτες μας -Torghatten Nord, Myklebust Verft και The Norwegian Ship Design Company- για να διασφαλίσουμε ότι αυτό το καινοτόμο έργο θα προχωρήσει με γνώμονα την ασφάλεια, την αξιοπιστία και τη βιωσιμότητα”.

 

Ο Marius Hansen, διευθύνων σύμβουλος της Torghatten Nord, δήλωσε: “Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε με την Myklebust Verft σε αυτό το έργο, καθώς μαζί με τους εταίρους μας θέτουμε τα πρότυπα για μια εντελώς νέα κατηγορία πλοίων που μειώνει τις εκπομπές και υποστηρίζει τη βιώσιμη λειτουργία. Το έργο αυτό αποτελεί σημαντική ώθηση για τη νορβηγική τεχνολογία και το περιβάλλον των ναυπηγείων και είμαστε υπερήφανοι που το υλοποιούμε στη Νορβηγία”.

newmoney.gr