ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ

Ο Β. Ρέστης δικαιώθηκε στη διαμάχη του με την συνδιοκτήτρια της Newcastle – Θα αποζημειωθεί με £3.4 εκατομμύρια

Ο Έλληνας εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης, ιδιοκτήτης της Enterprises Shipping & Trading (με στόλο 32 πλοίων),  δικαιώθηκε επί της Βρετανίδας αθλητικής χρηματοδοτρίας Amanda Staveley, συνιδιοκτήτριας της ποδοσφαιρικής ομάδας Newcastle United, 

σε μια διαμάχη του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου που αφορούσε ένα ιστορικό χρέος 3,4 εκατομμυρίων λιρών (4,3 εκατομμύρια δολάρια).

Επισημαίνεται ότι, η προσπάθεια της Βρετανίδας χρηματοδότριας αθλητικών αγώνων να ακυρώσει μια αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε ο Ρέστης πέρυσι με τους ισχυρισμούς ότι δεν εξόφλησε ένα χρέος πολλών εκατομμυρίων λιρών απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι η διαμάχη χρονολογείται από το 2008, όταν ο Ρέστης, ο οποίος ελέγχει την προαναφερθείσα ναυτιλιακή εταιρεία, επένδυσε 10 εκατομμύρια λίρες στα επιχειρηματικά εγχειρήματα της Staveley.

Ο Ρέστης εξέδωσε αρχικά μια νόμιμη απαίτηση τον Μάιο του 2023 για συνολικά £36.8 εκατομμύρια, κατηγορώντας την Staveley ότι ήταν προσωπικά υπεύθυνη για το ανεξόφλητο ποσό του δανείου των £3.4 εκατομμυρίων, £2.1 εκατομμύρια σε νομικά έξοδα και £31.3 εκατομμύρια σε τόκους. Ωστόσο, ο μεγιστάνας της ναυτιλίας έκτοτε απέσυρε τις απαιτήσεις του για τους τόκους και τα νομικά έξοδα.

Οι ισχυρισμοί της Staveley ότι το ζήτημα έπρεπε να διευθετηθεί μέσω διαιτησίας ή ότι ο Ρέστης της είχε ασκήσει ακατάλληλη πίεση για να αποκτήσει το χρέος απορρίφθηκαν και τα δύο από τον δικαστή Daniel Schaffer, ο οποίος έκρινε ότι η Staveley ήταν προσωπικά υπεύθυνη για το χρέος.

Σύμφωνα με τη νόμιμη απαίτηση, η Staveley πρέπει να πληρώσει τον Ρέστη εντός 21 ημερών, διαφορετικά μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο απόφαση πτώχευσης.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η Staveley βοήθησε στη διευκόλυνση της εξαγοράς της Newcastle, ύψους 300 εκατομμυρίων λιρών, το 2021 για λογαριασμό του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου της Premier League. Η επιχειρηματίας είπε σε δήλωσή της ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

maritimes.gr