ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ

Επίθεση των Χούθι κατά πλοίου ελληνικών συμφερόντων Featured

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν υπήρξε τραυματισμός και το πλοίο συνέχισε την πορεία του

Επίθεση κατά πλοίου ελληνικών συμφερόντων με σημαία Μάλτας εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, στοχοποιώντας επίσης ένα ακόμη εμπορικό πλοίο και δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία.

Όπως αναφέρει η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ CENTCOM, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν υπήρξε τραυματισμός και το πλοίο συνέχισε την πορεία του. Κατά την ίδια πηγή, οι Χούθι εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους (ASBM) και τρία UAV προς το MV Cyclades.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής» η Φρεγάτα «Ύδρα» που συμμετέχει στην επιχείρηση «Ασπίδες» ανέλαβε το ελληνικό εμπορικό πλοίο. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει απειληθεί πλοίο με ελληνική σημαία, μόνο πλοίο ελληνικών συμφερόντων. Οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Ασπίδες» μέχρι στιγμής έχουν προστατεύσει – συνοδεύσει αρκετά πλοία ελληνικών συμφερόντων και ορισμένα με ελληνική σημαία.

Σύμφωνα με βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας και τον αμερικανικό στρατό, οι αντάρτες Χούθι ανέλαβαν στη διάρκεια της νύχτας την ευθύνη για σειρά πληγμάτων εναντίον δύο εμπορικών και άλλων δύο πολεμικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου ενός στο οποίο βλήμα κατέπεσε πολύ κοντά στο πλοίο ελληνικών συμφερόντων, ανοικτά της Υεμένης. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι ανακοίνωσε πως εξαπολύθηκαν επιθέσεις εναντίον των πλοίων Cyclades, στην Ερυθρά Θάλασσα, MSC Orion στον Ινδικό Ωκεανό, ενός αντιτορπιλικού κι ενός καταδρομικού του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή.

Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι Υεμενίτες αντάρτες, μέρος του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης», συμμαχίας προσκείμενης στο Ιράν, εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων κυρίως στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, θαλάσσιες οδούς μείζονος σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο. Αρχικά έβαζαν στο στόχαστρο πλοία κατ’ αυτούς συνδεόμενα με το Ισραήλ —πλέον θεωρούν επίσης στόχους πλοία συμμάχων του, ιδίως των ΗΠΑ και της Βρετανίας—, σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, που βομβαρδίζεται και πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό από την 7η Οκτωβρίου.

Οι επιθέσεις τους ανάγκασαν μεγάλες ναυτιλιακές να αναστείλουν τα δρομολόγια στην περιοχή στρατηγικής σημασίας, από όπου διερχόταν πριν από τον πόλεμο το 12% ως 15% του παγκόσμιου εμπορίου, κι αύξησαν τα κόστη των θαλάσσιων μεταφορών, αφού πλέον τα πλοία είναι αναγκασμένα να κάνουν τον γύρο της αφρικανικής ηπείρου.

Κατάρριψη UAV από ιταλική φρεγάτα

Όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση της επιχείρησης «Ασπίδες», η ιταλική φρεγάτα Virginio Fasan, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, απέκρουσε πολλαπλές επιθέσεις με UAV από περιοχές που ελέγχονται από τους Χούθι ενώ κατέρριψε και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος με το πυροβόλο της. Επισημαίνεται ότι δεν υπήρξαν τραυματίες από την επίθεση και το πλοίο συνέχισε κανονικά το ταξίδι του.