ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

Eλεύθεροι οι 9 Αιγύπτιοι κατηγορούμενοι για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου Featured

Αναρμόδιο για το ναυάγιο δήλωσε το Δικαστήριο

Αναρμόδιο για το ναυάγιο που σημειώθηκε ανοιχτά της Πύλου το 2023, δήλωσε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας με αποτέλεσμα οι 9 Αιγύπτιοι κατηγορούμενοι να αφεθούν ελεύθεροι. Το δικαστήριο κήρυξε απαράδεκτη την ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση και πρόκληση ναυαγίου και τους κήρυξε αθώους. Η απόφαση έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από το συγκεντρωμένο πλήθος.

Νωρίτερα το κλίμα έξω απο τα δικαστήρια ήταν επεισοδιακό. Υπήρξε ένταση μεταξύ ΜΑΤ και του μπλοκ του ΠΑΜΕ που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δυο ατόμων, ενώ έγιναν και 3 προσαγωγές. Ένταση σημειώθηκε και με τον Θεόδωρο Δρίτσα πρώην Υπουργό και στέλεχος Νέας Αριστεράς, τον οποίο οι αστυνομικές δυνάμει μαζί και με άλλους διαδηλωτές δεν τους άφηναν να περάσουν προς τα δικαστήρια.

Όπως μετέδωσε  ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κώστας Γαζούλης, η απόφαση εκδόθηκε έπειτα από αίτημα των συνηγόρων των εννέα Αιγυπτίων για αναρμοδιότητα του ελληνικού δικαστηρίου. Κατέθεσαν δυο λιμενικοί ως μάρτυρες και οι δυο υποστήριξαν ότι το σκάφος βρισκόταν σε διεθνή ύδατα.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Καλαμάτας κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, όπου θα δικάζονταν εννιά Αιγύπτιοι ως διακινητές του μοιραίου αλιευτικού σκάφους Ανδριάνα που στις 14 Ιουνίου πέρυσι τα ξημερώματα είχε ναυαγήσει 102 ναυτικά μίλια νότια της Πύλου παρασύροντας στο βυθό έναν άγνωστο μέχρι και σήμερα αριθμό ανθρώπων. Σύμφωνα με τους 104 επιζώντες ο αριθμός των επιβαινόντων σε αυτό το μοιραίο σκάφος ήταν μεγαλύτερος και ίσως ξεπερνούσε τους 600.