ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Διαγωνισμός ζωγραφικής «ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΝΑΤ – ΝΑΥΤΟΣΥΝΗ»

Οι μαθητές των Γυμνασίων του Πειραιά γνωρίζουν καλύτερα  ένα σύμβολο της πόλης τους και της Ναυτοσύνης, το ΝΑΤ,  και μαθαίνουν για το ναυτικό επάγγελμα

Την ευκαιρία να γνωρίσουν την μακραίωνη ιστορία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) και τον άρρηκτο δεσμό του με τον Πειραιά και τη Ναυτοσύνη, να ενημερωθούν για το ναυτικό επάγγελμα και τις σημαντικές προοπτικές σταδιοδρομίας που προσφέρει, αλλά και να κερδίσουν πλούσια δώρα, δίνει το ΝΑΤ στους μαθητές των Γυμνασίων του Πειραιά μέσα από τον πρωτότυπο διαγωνισμό ζωγραφικής με τίτλο «Πειραιάς – ΝΑΤ – Ναυτοσύνη», τον οποίο διοργανώνει με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και με την ενεργή συμμετοχή όλων των φορέων της ναυτιλίας, όπως η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

 

Από τις 22 Απριλίου έως τις 22 Μαΐου 2024, οι μαθήτριες και οι μαθητές όλων των τάξεων των Γυμνασίων του Πειραιά, καθώς και τα παιδιά των υπαλλήλων του ΝΑΤ που βρίσκονται στην ίδια ηλικία, προσκαλούνται να δημιουργήσουν μία πρωτότυπη, ατομική ζωγραφική δημιουργία με θέμα τη θάλασσα, τους ναυτικούς, το λιμάνι του Πειραιά ή/και το μέγαρο του ΝΑΤ, όπως εκείνοι τα αντιλαμβάνονται, με στόχο να γνωρίσουν ένα σύμβολο του Πειραιά και της Ναυτοσύνης, το ΝΑΤ, που είναι ο αρχαιότερος ασφαλιστικός φορέας της Ευρώπης.

 

Παράλληλα, μέσα από αυτήν την διαδικασία, μαθήτριες και μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα το ναυτικό επάγγελμα και τις προοπτικές σταδιοδρομίας σε αυτό, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει το ΝΑΤ και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα.

 

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Ο Πειραιάς, η ιστορική πόλη μας, αποτελεί από την αρχαιότητα λίκνο της ελληνικής ναυτιλίας. Το ΝΑΤ, στέκεται αρωγός στο πλευρό των ναυτικών μας εδώ και 163 χρόνια. Μέσα από τη ματιά και τη ζωγραφική τους, οι μαθητές των Γυμνασίων μας θα απεικονίσουν τον άρρηκτο δεσμό που συνδέει τον Πειραιά με τη θάλασσα και τη ναυτοσύνη. Θα αποτυπώσουν την περηφάνεια και το θάρρος των ναυτικών μας, την ομορφιά των πλοίων που διασχίζουν τα κύματα και την τους γοητεία του θαλάσσιου τοπίου. Είμαι βέβαιη ότι η φαντασία και το ταλέντο τους θα ανθίσουν σε αυτόν τον διαγωνισμό, δημιουργώντας έργα τέχνης γεμάτα χρώμα και συναίσθημα».

 

Από την πλευρά του, ο Διοικητής και Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΝΑΤ, Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος, τόνισε: «Ως Πειραιώτης, ως πατέρας τριών κοριτσιών και ως Διοικητής του πιο παλιού και ιστορικού οργανισμού του Πειραιά, αισθάνομαι μεγάλη χαρά που απευθύνομαι στο πιο φρέσκο και δυναμικό κομμάτι της πόλης μας, τους μαθητές των Γυμνασίων του Πειραιά, για να τους καλέσω να δώσουν χρώμα σε ένα μοναδικό τρίπτυχο που μοιραζόμαστε: τον Πειραιά, το ΝΑΤ και τη Ναυτοσύνη! Τους προσκαλώ να εξερευνήσουν τη συναρπαστική ιστορία του ΝΑΤ και τις βαθιές ρίζες που έχει στον Πειραιά, να αφήσουν τη φαντασία σας να ταξιδέψει στις θάλασσες του κόσμου και να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό μας, που μπορεί να τους ταξιδέψει εκεί που ονειρεύονται».

 

Ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), Εμμανουήλ Τσικαλάκης, τόνισε: «Είναι ειλικρινά ιδιαίτερη η χαρά μου να συμμετέχω ως Γενικός Γραμματέας της Π.Ν.Ο. σε αυτή τη χαρά της δημιουργίας, που σκοπό έχει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων μας για τη σημασία της θάλασσας, αυτής της αρχέγονης αξίας του Ελληνικού πολιτισμού, στη ζωή μας. Ο Πειραιάς, το κύριο λιμάνι της Ελλάδας από τα αρχαία χρόνια, και το Ν.Α.Τ. το πρώτο ασφαλιστικό ταμείο στην Ελλάδα και το δεύτερο στον κόσμο, που ιδρύθηκε το 1861, σε συνδυασμό με την αδιαμφισβήτητη ναυτοσύνη των Ελλήνων, αποτελούν μέχρι τις μέρες μας τα βασικά συστατικά για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και την πρόοδο και προκοπή για κάθε ναυτικό μας. Καλώ τα παιδιά να δώσουν το χρώμα της ψυχής και των ματιών τους στο χρωστήρα τους και να αποτυπώσουν τη μοναδική εμπειρία του Ελληνικού θαλάσσιου πολιτισμού μας στα έργα τους».

 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Διονύσης Θεοδωράτος, δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε και χαιρετίζουμε την εικαστική πρωτοβουλία  στήριξης της ναυτιλίας και των ναυτικών μας του Ν.Α.Τ, του αρχαιότερου ασφαλιστικού φορέα, της διενέργειας ενός μαθητικού διαγωνισμού  ζωγραφικής με θέμα το τρίπτυχο ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΝΑΤ και ΝΑΥΤΟΣΥΝΗ,  για  να τιμήσει τη ναυτοσύνη, την εθνική αρετή των Ελλήνων σε όλα τα μήκη και πλάτη των Ωκεανών. Μιας εκδήλωσης δημιουργικής, πολιτιστικής και συναισθηματικής  αποτύπωσης   βιωμάτων, όπου με τη συνδρομή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απευθύνεται  μέσω της εικαστικής οδού  στους μαθητές των Γυμνασίων του Πειραιά. Είμαστε βέβαιοι ότι η ενεργή συμμετοχή των μαθητών θα αποτελέσει και την επιτυχία της εικαστικής αυτής πρωτοβουλίας».

 

Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, Διονύσιος Αναστασόπουλος, σημείωσε: «Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια βρίσκομαι στην τιμητική θέση να  σηματοδοτήσω την έναρξη του Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα ‘Πειραιάς – ΝΑΤ – Ναυτοσύνη’, μια διοργάνωση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά. Προτρέπω, λοιπόν, τους μαθητές μας να αγγίξουν την ιστορία, το παρόν και το μέλλον του Πειραιά, του ΝΑΤ και της ναυτοσύνης. Να απεικονίσουν την αέναη σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα, τους δεσμούς που τον δένουν με το υγρό στοιχείο και τα όνειρα που γεννιούνται σε κάθε ταξίδι. Και να θυμούνται ότι η αληθινή νίκη έγκειται στη δημιουργική έκφραση, στην καλλιτεχνική εξερεύνηση και στην εμβάθυνση στην πλούσια κληρονομιά του Πειραιά και της ναυτιλίας».

 

Η αξιολόγηση των έργων ζωγραφικής των μαθητών/-τριών θα γίνει από ειδική Καλλιτεχνική Επιτροπή Αξιολόγησης έως τις 04/06/2024 και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις ιστοσελίδες του ΝΑΤ (https://www.nat.gr) και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά (https://dide-peiraia.att.sch.gr ).

 

Τα πρώτα τρία διακριθέντα έργα, που θα αναδειχθούν από την ψηφοφορία της Καλλιτεχνικής Επιτροπής Αξιολόγησης του Διαγωνισμού, θα συμπεριληφθούν σε Επετειακό Λεύκωμα που θα εκδώσει το ΝΑΤ με έργα τέχνης που φιλοξενούνται στο Μέγαρο του φορέα. Επιπλέον, θα απονεμηθούν έπαινοι και για τις επόμενες δύο καλύτερες δημιουργίες.

 

Για τα δέκα (10) πρώτα διακριθέντα έργα θα δοθούν και σημαντικά δώρα:

  • για το πρώτο διακριθέν έργο ένα ταξίδι για τρία (3) άτομα στην Eurodisney, προσφορά του ΣΕΕΝ,
  • για το δεύτερο διακριθέν έργο ένα Apple Macbook, προσφορά της MARAN TANKERS MANAGMENT Inc.,
  • για το τρίτο διακριθέν έργο ένα PlayStation 5, προσφορά της MARAN TANKERS MANAGMENT Inc.,
  • το τέταρτο διακριθέν έργο θα λάβει μία φανέλα του Ολυμπιακού με υπογραφές παικτών της ομάδας, προσφορά της ΠΑΕ Ολυμπιακός,
  • το πέμπτο μια μονοήμερη κρουαζιέρα για τρία άτομα, προσφορά της Υδραϊκής Ναυτικής Εταιρείας, και
  • τα έργα από το έκτο έως το δέκατο θα λάβουν ως δώρο ακτοπλοϊκά εισιτήρια, προσφορά της Ανώνυμης Μεταφορικής Ναυτιλιακής Ζακύνθου - ΑΝΜΕΖ, Κοινοπραξία Πλοίων Σαρωνικού και Κοινοπραξία SEAJETS.

 

Σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό θα δοθεί τιμητική Βεβαίωση Συμμετοχής.

 

Η βράβευση των διακριθέντων έργων θα πραγματοποιηθεί σε εκδήλωση που θα διοργανωθεί από το ΝΑΤ τον Ιούνιο, στην οποία θα κληθούν οι βραβευθέντες μαθητές με τους γονείς τους καθώς και οι διευθυντές – υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των σχολείων τους.