ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ

Έλληνες εφοπλιστές εκμεταλλεύονται την άνοδο στην αγορά των tankers Featured

Το ενδιαφέρον Ελλήνων εφοπλιστών έχει στραφεί στην αγορά των δεξαμενοπλοίων, δεδομένης της αναταραχής στο εμπόριο πετρελαίου και κατ’ επέκταση στην αύξηση των τιμών στα πλοία.

Ποιοι ήταν όμως κάποιοι από τους Έλληνες πλοιοκτήτες που εκμεταλλεύτηκαν την υψηλότερη άνοδο των τελευταίων 16 ετών στις αξίες των tankers;

Στην πώληση δύο παλαιότερων Aframax tankers προχώρησε η Stealth Maritime, συμφερόντων του Ομίλου Βαφεία και με επικεφαλής τον Χάρη Βαφειά. Αναλυτικότερα, η ναυτιλιακή εταιρεία πούλησε σε Κινέζους αγοραστές τα “Gstaad Grace II” & “Afragold” (κατασκευής του 2009 & χωρητικότητας 113.000 dwt), έναντι συνολικά 83 εκατομμυρίων δολαρίων. Επισημαίνεται ότι τα εν λόγω πλοία ήταν μέρος των 11 Aframaxes που είχε παραγγείλει η ναυτιλιακή εταιρεία σε κινεζικά, κορεάτικα και ιαπωνικά ναυπηγεία μεταξύ του 2009 και του 2011.

Την ίδια ώρα, η εισηγμένη στο NYSE Tsakos Energy Navigation (TEN), συμφερόντων του Νίκου Τσάκου, επιβεβαίωσε την πώληση ενός παλαιότερου πλοίου, καθώς συνεχίζει την προσπάθεια ανανέωσης του στόλου της.Πιο συγκεκριμένα, πούλησε το Aframax tanker “Izumo Princess” που κατασκευάστηκε το 2007 στο ναυπηγείο Sumitomo για περίπου 37 εκατομμύρια δολάρια. Ο αγοραστής δεν κατονομάστηκε, αλλά ναυτιλιακές βάσεις δεδομένων δείχνουν ότι το πλοίο χωρητικότητας 105.500 dwt, βρίσκεται υπό την κυριότητα της Noble Sphere Corp που είναι εγγεγραμμένη στις Σεϋχέλλες και το πλοίο έχει μετονομαστεί σε “Thorin”.

Παράλληλα, η ιταλική d’Amico International Shipping συμφώνησε να εξαγοράσει το MR product tanker “Amfitrion”, χωηρικότητας 50.000 dwt & κατασκευής του 2017 στο κινεζικό ναυπηγείο Samsung Heavy Industries Ningbo. Η τιμή πώλησης ανήλθε σε 43.5 εκατομμύρια δολάρια και η εξαγορά έγινε από την ιρλανδική θυγατρική της, d’Amico Tankers. Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Equasis, το εν λόγω δεξαμενόπλοιο διαχειρίζεται επί του παρόντος η Capital Maritime and Trading, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη και ανήκει στη θυγατρική της ελληνικής εταιρείας “Amfitrion Product Carrier SA“.

Ενώ τέλος και η Samos Steamship, συμφερόντων της οικογένειας Ιγγλέση προχώρησε στην πώληση ενός παλαιότερου δεξαμενοπλοίου του στόλου της, σύμφωνα με πηγές του κλάδου. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι πούλησε σε Τούρκους αγοραστές το εξοπλισμένο με scrubbers Suezmax tanker “Karvounis” (χωρητικότητας 156.229 dwt & κατασκευής του 2013), για 67.8 εκατομμύρια δολάρια. Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την VesselsValue η αξία του εν λόγω πλοίου εκτιμάται σε μόλις 59.3 εκατομμύρια δολάρια.

maritimes.gr