ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ

Παππάς: Στόχος μας η χάραξη κοινής πλεύσης για την Εθνική Στρατηγική και τη Θαλάσσια Πολιτική Featured

Ευρεία σύσκεψη του Υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο πλαίσιο των «Περιφερειακών Διαλόγων»

Τον τρίτο κατά σειρά Περιφερειακό Διάλογο για την κατάρτιση της Εθνικής Στρατηγικής και της Θαλάσσιας Πολιτικής στο Νησιωτικό χώρο, αυτή τη φορά στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Παππάς. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία την οποία ξεκίνησε ο κ. Παππάς από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και συνέχισε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

 

Το διήμερο 2-3 Απριλίου 2024, στο νησί της Κέρκυρας διεξήχθη ο 3ος κατά σειρά Περιφερειακός Διάλογος με όλους τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, τους βουλευτές, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων καθώς και όλους τους Δημάρχους των νησιών του Ιονίου.

 

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας &Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Παππάς κατά την εισήγησή του σημείωσε:

 

«Μέσα από την διαδικασία των διαλόγων που έχουμε καθιερώσει σε όλη τη νησιωτική χώρα, επιδιώκουμε να χαράξουμε κοινή πλεύση για την Εθνική Στρατηγική και την Θαλάσσια Πολιτική, που θα πρέπει να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια η χώρα μας. Επισκεπτόμαστε τις νησιωτικές περιφέρειες της χώρας, ακούμε τους τοπικούς φορείς, καταγράφουμε τις ανάγκες και τα προβλήματα ενώ παράλληλα αναλύουμε τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει ως Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής. Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Τρεπεκλή για τη φιλοξενία του στην Κέρκυρα, τους συναδέλφους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και βέβαια όλους τους δημάρχους των νησιών του Ιονίου που βρίσκονται εδώ. Μόνο με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και από τους δύο βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέχρι τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση και βελτίωση της καθημερινότητας των νησιωτών μας.

 

Αξιοποιώντας, όλους τους διαθέσιμους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, δίνοντας έμφαση στη βελτίωση των υποδομών, στην ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας και επενδύοντας στις νέες τεχνολογίες και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπορούμε να αυξήσουμε την οικονομική δραστηριότητα και την εξωστρέφεια των νησιών μας.

 

Άκουσα με προσοχή τα προβλήματα και τις ανάγκες που κατέθεσαν ο Περιφερειάρχης κ. Τερπεκλής, οι βουλευτές μας αλλά και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου μας, που βρίσκονται και σήμερα μαζί μας, θα μελετήσουμε και θα εξετάσουμε τα ζητήματα αυτά για την ανεύρεση των βέλτιστων και άμεσων λύσεων».

Στην ευρεία σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Τρεπεκλής, οι Βουλευτές, Ζακύνθου Διονύσης Ακτύπης, Κεφαλονιάς & Ιθάκης Παναγής Καππάτος, Κερκύρας Στέφανος Γκίκας, Λευκάδας Αθανάσιος Καββαδάς, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, ο Δήμαρχος Ζακύνθου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων Γιώργος Στασινόπουλος, οι Δήμαρχοι Κεντρικής Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων Στέφανος Πουλημένος, Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, Λευκάδας Ξενοφών Βεργίνης, Παξών Σπύρος Βλαχόπουλος, Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης, η Έπαρχος Ιθάκης Σμαράγδα Σαρδέλη, η εκπρόσωπος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και πρώην Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων Μερόπη Υδραίου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας Σπυρίδωνας Ζερβόπουλος και ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος.

 

Επίσης, συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Κέρκυρας Aλέξανδρος Δήμου, Ζακύνθου Κωνσταντίνος Καποδίστριας, Κεφαλληνίας Σωτήριος Κουρής, Λευκάδος Αντώνιος Δουβίτσας, Τεχνικών Έργων Γεώργιος Μάμαλος, Μικρών Νησιών Σπυρίδων Αργυρός, Ανάπτυξης Αιμιλία Μόσχου και ο Διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος Ιονίων Νήσων Κωνσταντίνος Ασπιώτης.