ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ο ΕΣΠ ζητά περιορισμό του ύψους των τραπεζικών προμηθειών

Και εναρμόνισή τους με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, ενόψει της λήξης της προθεσμίας διασύνδεσης των POS-ταμειακών μηχανών, απηύθυνε στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη και στον Πρόεδρο Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Γ. Χαρδούβελη, την ακόλουθη επιστολή:

«Ενόψει της λήξης της προθεσμίας διασύνδεσης των POS-ταμειακών μηχανών στις 30 Απριλίου, επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη σας τα εξής:
Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς θεωρεί θετικό βήμα την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, καθώς ο περιορισμός της χρήσης μετρητών επιφέρει οφέλη στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, την ενίσχυση της διαφάνειας και την πάταξη της παραοικονομίας.
Ωστόσο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν μικρά περιθώρια κέρδους και περιορισμένους πόρους, επιβαρύνονται δυσανάλογα από τις τραπεζικές χρεώσεις που σχετίζονται με τις συναλλαγές μέσω POS.
Είναι σημαντικό να βρεθεί μια ισορροπία που να διασφαλίζει τα οφέλη του περιορισμού των μετρητών, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ανησυχίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Η υιοθέτηση ηλεκτρονικών πληρωμών οφείλει να γίνει με τρόπο που να στηρίζει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και να προωθεί την ψηφιακή εξέλιξη της οικονομίας, χωρίς να επιβάλλει δυσβάστακτα οικονομικά βάρη.
Κατόπιν αυτών, παρακαλούμε για την παρέμβασή σας, προκειμένου να περιοριστεί το ύψος των τραπεζικών προμηθειών, ώστε να εναρμονιστούν με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και ιδιαίτερα για αγορές έως 20 ευρώ να μην ξεπερνούν το 0,03%. Η παράλληλη κατάργηση των τραπεζικών προμηθειών για συναλλαγές με υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου τομέα θα εξορθολογήσει τη λειτουργία της αγοράς και θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις από σημαντικό οικονομικό βάρος, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξή τους.
Θεωρώντας ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων μας θα έχουν θετικά αποτελέσματα και θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και βιώσιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας και αναμένουμε σχετική απόφασή σας».