ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ

Xclusiv Shipbrokers:Οι αναφορές από την Ερυθρά δεν δείχνουν αποκλιμάκωση Featured

Οι αντάρτες Χούτι συνεχίζουν να στοχεύουν πλοία με πυραύλους drone και πρόσφατα ισχυρίστηκαν ότι κατέχουν έναν νέο υπερηχητικό πύραυλο. 

 Ο ηγέτης των Χούτι, Αμπντούλ Μαλίκ αλ-Χούθι, απείλησε με επιθέσεις σε πλοία που ταξίδευαν προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας της Αφρικής, διακόπτοντας πιθανώς τη θαλάσσια κυκλοφορία ανατολής-δύσης. Η έκταση της απειλής των Χούτι και η ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους παραμένει ασαφές.


Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αύξησε την πρόβλεψή του για τη ζήτηση πετρελαίου για το 2024 κατά 110.000 b/d σε 1,3 εκατομμύρια b/d, επικαλούμενος την ισχυρότερη οικονομία των ΗΠΑ και την αυξημένη χρήση καυσίμων από πλοία που επαναδρομολογούνται λόγω επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα. Ενώ τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου στην ξηρά παραμένουν στο χαμηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 2016, οι παρακάμψεις γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα έχουν οδηγήσει σε αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου που διατηρούνται στα πλοία. Ο ΔΟΕ υποβάθμισε επίσης την πρόβλεψή του για την προσφορά πετρελαίου για το 2024 κατά 930.000 b/d σε 102,86 εκατομμύρια b/d, επικαλούμενος τις παρατεταμένες περικοπές παραγωγής του OPEC+ που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο και προηγούμενες διαταραχές στην καναδική παραγωγή που προκλήθηκαν από το κρύο.

Οι εξαγωγές ντίζελ της Μέσης Ανατολής στην Ευρώπη αυξήθηκαν στο υψηλό δύο μηνών των 374.000 b/d τον Φεβρουάριο, από 318.000 b/d τον Ιανουάριο. Η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ ηγήθηκαν της αύξησης, με τη Σαουδική Αραβία να γίνεται ο κορυφαίος εξαγωγέας με 192.000 b/d τον Φεβρουάριο, από 169.000 b/d τον Ιανουάριο και οι αποστολές του Κουβέιτ υπερδιπλασιάστηκαν σε 114.000 b/d από 55.000 b/d τον ίδιο χρόνο.

Επίσης, ο Φεβρουάριος σηματοδότησε την πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2023 που η Αίγυπτος έστειλε ντίζελ στην Ευρώπη. Από την απαγόρευση της ΕΕ για τα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου τον Φεβρουάριο του 2023, η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ντίζελ στη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ. Η Αφρική και η Λατινική Αμερική, εν τω μεταξύ, έχουν απορροφήσει μεγάλο μέρος των εκτοπισμένων ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου τυχόν ευρωπαϊκού πλεονάσματος. Ένα βασικό ερώτημα τώρα είναι εάν οι πρόσφατες επιθέσεις με drone σε ρωσικά διυλιστήρια θα περιορίσουν τις εξαγωγές ντίζελ τους. Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τις χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές από τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ, δυνητικά περιορίζοντας τις προμήθειες ντίζελ για την Ευρώπη.


Στον τομέα των δεξαμενόπλοιων, η αναλογία βιβλίου παραγγελιών προς στόλο (κατά αριθμό πλοίων) βρίσκεται επί του παρόντος στο 8,7%. Αν και πλησιάζει τα επίπεδα του 2020 και του 2021, παραμένει σχεδόν 40% κάτω από τη μέση αναλογία βιβλίου παραγγελιών προς στόλο που παρατηρήθηκε μεταξύ 2014 και 2019. Παρά το ισχυρό ξεκίνημα του 2024 με σχεδόν 67 παραγγελίες δεξαμενόπλοιων από έτος σε έτος, το Η αγορά δεξαμενόπλοιων χρειάζεται περισσότερες παραγγελίες. Σχεδόν το 50% του ενεργού στόλου δεξαμενόπλοιων αποτελείται από  πλοία ηλικίας 16+ ετών.

Ο τομέας VLCC έχει το πιο σοβαρό πρόβλημα γερασμένου στόλου σε σύγκριση με άλλα τμήματα δεξαμενόπλοιων. Εδώ, συνολικά 269 πλοία (30% του στόλου VLCC) είναι ηλικίας άνω των 16 ετών, με μόνο 37 νέα VLCC επί του παρόντος σε παραγγελία (4% αναλογία στόλου βιβλίου παραγγελιών προς VLCC).

Συγκεκριμένα, 31 από αυτά τα νέα VLCC έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν το 2026 και το 2027. Η αύξηση του στόλου των δεξαμενόπλοιων (σε DWT) ήταν περίπου 2% το 2023. Οι προβλέψεις μας βασίζονται στο βιβλίο παραγγελιών και την υπόθεση περίπου 7,3 εκ. DWT σε ετήσια επίδειξη (βάσει κατά μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών - από το 2013) είναι ότι η αύξηση του στόλου θα είναι το 2024: 0,02%, 2025: 1,7%, 2026: 1,8%.

Η πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) για τον Μάρτιο του 2024 παρουσιάζει μια σαφή εικόνα: μια καλύτερη αγορά αργού και πετρελαίου προϊόντων όσον αφορά την προσφορά και τη ζήτηση για το άμεσο μέλλον. Αυτό μαζί με τη στενή ανάπτυξη του στόλου των δεξαμενόπλοιων για τα επόμενα χρόνια, μεταφράζεται σε ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία για την αγορά δεξαμενόπλοιων, τροφοδοτώντας την αισιοδοξία μεταξύ των επενδυτών και των ιδιοκτητών.


Τα πλοία Capesize και Supramax είχαν τη μερίδα του λέοντος στις συναλλαγές SnP αυτής της εβδομάδας με 11 πωλήσεις συνολικά. 
Αυτή την εβδομάδα η δραστηριότητα στην αγορά Tanker SnP ήταν υποτονική καθώς υπάρχουν μόνο τρεις νέες συναλλαγές. Το "High Prosperity" – 48k/2006 Iwagi εξαγοράστηκε από τους Σιγκαπούρους για 19,25 USD, ενώ το ice class 1B "Acadia Trader" – 38k/2004 STX αγοράστηκε από άγνωστους αγοραστές για 15,5 USD και το "MTM STAN" 34k/2003 Το Shin Kurushima πουλήθηκε για 18 mills USD.