ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ

Η εβδομαδιαία ανάλυση της Xclusiv Shipbrokers Featured

Οι τιμές του αργού πετρελαίου συνεχίζουν την ανοδική τους άνοδο χωρίς σημάδια επιβράδυνσης.

Το ράλι που ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου παρουσιάζει εντυπωσιακή ισχύ, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού WTI να κυμαίνονται επί του παρόντος κοντά στα $86/βαρέλι. Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση της τάξης του 20% από τη στιγμή που η τιμή έπεσε στα 72,2 $/βαρέλι στις 2 Φεβρουαρίου 2024, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση Μπάιντεν να αντιστρέψει το σχέδιό της να αγοράσει πετρέλαιο για την αναπλήρωση του Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου. Αρκετοί βασικοί παράγοντες οδηγούν αυτήν την άνοδο των τιμών, συμπεριλαμβανομένης της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων στις πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές, των περιορισμών παραγωγής που εφαρμόζει ο ΟΠΕΚ+ και των ισχυρών προοπτικών για τη ζήτηση ενέργειας.

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία συμβάλλει σημαντικά στην αναταραχή της αγοράς. Οι απεργίες στα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου, που πιστεύεται ότι πραγματοποιούνται από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έχουν πιθανώς διαταράξει πάνω από το 15% της δυναμικότητάς τους. Το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας απάντησε αναστέλλοντας την παραγωγή καυσίμων σε πολλά διυλιστήρια αναζητώντας λύσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Αυτό δεν είναι το μόνο γεωπολιτικό μέτωπο που επηρεάζει το εμπόριο πετρελαίου. Τα παράκτια κράτη της Δυτικής Αφρικής, υπεύθυνα για σχεδόν 500.000 βαρέλια πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων την ημέρα, αντιμετωπίζουν αποσταθεροποίηση λόγω της αυξανόμενης ανασφάλειας και του εξτρεμισμού. Αυτές οι χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Μπενίν, της Ακτής Ελεφαντοστού, της Γκάνας και του Τόγκο, έχουν δει μια πρόσφατη αύξηση της βίας κατά μήκος των βόρειων συνόρων τους από αντάρτες που προέρχονται από τη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι και τη Νιγηρία. Σχεδόν 400 επιθέσεις έχουν αναφερθεί τον περασμένο χρόνο, εγείροντας ανησυχίες για πιθανές διακοπές στις εξαγωγές πετρελαίου από την περιοχή. Ενώ τόσο η Ρωσία όσο και η Σαουδική Αραβία, οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+, τήρησαν τις ποσοστώσεις τους τον Φεβρουάριο, η συνολική παραγωγή του οργανισμού υπερέβη τις ποσοστώσεις κατά περίπου 170.000 βαρέλια/ημέρα. Η Ρωσία συμφώνησε πρόσφατα να μεταβεί από τις εθελοντικές περικοπές στις υποχρεωτικές περικοπές παραγωγής, ευθυγραμμίζοντας την παραγωγή της με εκείνη της Σαουδικής Αραβίας έως τον Ιούνιο. Παρά την κίνηση αυτή, μικρότεροι αλλά σημαντικοί παραγωγοί όπως το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Καζακστάν συνεχίζουν να υπερβαίνουν τις ποσοστώσεις τους. Αυτό, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη προσφορά εκτός ΟΠΕΚ, ιδιαίτερα στην Αμερική, πιθανότατα θα αναγκάσει τον ΟΠΕΚ + να επεκτείνει τις περικοπές παραγωγής στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, προκειμένου να διατηρήσει τη στήριξη της τιμής του αργού πετρελαίου.

 

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, διαλύθηκαν  συνολικά 1,77 εκατομμύρια DWT πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου και δεξαμενόπλοιων. Αυτό είναι αυξημένο σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2023, όταν καταργήθηκαν μόλις 1,16 εκατομμύρια DWT. Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 περίπου 0,5 εκατομμύρια DWT δεξαμενόπλοια και σχεδόν 1,27 εκατομμύρια DWT πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου (εξετάζοντας τα πλοία >=10.000 DWT) διαλύθηκαν. Στην ξηρά αγορά, η υποτονική δραστηριότητα στην αγορά ανακύκλωσης ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021, με τη μηνιαία δραστηριότητα ανακύκλωσης να είναι κάτω από το 1,5 εκατομμύριο DWT έκτοτε. Από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2024, συνολικά 16,22 εκατομμύρια μεταφορική ικανότητα DWT έχει διατεθεί για επίδειξη, σχεδόν 163% χαμηλότερα σε σύγκριση με τα πλοία ξηρού φορτίου χύδην που διαλύθηκαν κατά την προηγούμενη τριετία 2017-2020. Η υποτονική δραστηριότητα ανακύκλωσης των τελευταίων ετών είχε ως αποτέλεσμα τη γήρανση του στόλου των πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου. Επί του παρόντος, ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου των πλοίων μεταφοράς χύδην είναι περίπου 12,4 ετών, που είναι σχεδόν 2 χρόνια μεγαλύτερος από τον μέσο όρο ηλικίας 10,5 ετών που παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο του 2021. Στην αγορά δεξαμενόπλοιων, η χαμηλή δραστηριότητα διάλυσης ξεκίνησε τον Μάιο του 2022. Είναι προφανές ότι η χρήση δεξαμενόπλοιων μετά το 2022, όταν ξεκίνησε η συνεχιζόμενη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, μεγιστοποιήθηκε και από τον Μάιο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2024, μόλις 2,81 εκατομμύρια DWT τάνκερ διαλύθηκαν. Η χαμηλή δραστηριότητα σκραπ στην αγορά δεξαμενόπλοιων επηρέασε επίσης τη γήρανση του στόλου των δεξαμενόπλοιων, καθώς επί του παρόντος η μέση ηλικία των δεξαμενόπλοιων (>= 10.000 DWT) είναι τα 13,3 έτη, ο παλαιότερος μέσος όρος ηλικίας των τελευταίων 20 ετών.